Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χίου είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η ιστορία της ξεκιν...

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χίου είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η ιστορία της ξεκινάει το 1792, ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου και πρώτος πυρήνας ήταν τα βιβλία του Αδαμαντίου Κοραή και φίλων του, κυρίως Ελλήνων λογίων του εξωτερικού.

Πριν από την καταστροφή της Χίου του 1822 ήταν η σημαντικότερη βιβλιοθήκη της Ανατολής. Μετά το σεισμό του 1881 στεγάστηκε στο κτίριο που βρίσκεται και σήμερα. Αρχικά το κτίριο διέθετε έναν όροφο, ενώ η ανέγερση του δεύτερου ορόφου ξεκίνησε μετά το 1948 με πρωτοβουλίες του ευεργέτη Φίλιππου Αργέντη. Σημαντικά έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού έγιναν κατά τα έτη 1975-78 πάλι με πρωτοβουλίες της οικογένειας Αργέντη. Στο χώρο του δευτέρου ορόφου στεγάζεται το Μουσείο Αργέντη.Η βιβλιοθήκη "Κοραής" στο πέρασμα του χρόνου έχει συγκεντρώσει ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, κειμηλίων, μεταλλίων και νομισμάτων από την περιοχή της Χίου.

Σήμερα η Βιβλιοθήκη υπάγεται στο Τμήμα Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Τα τελευταία χρόνια η Βιβλιοθήκη καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του κοινού στις συλλογές της, με την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων καταλογογράφησης και τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Στο κεντρικό κτίριο της Βιβλιοθήκης φυλάσσονται οι συλλογές, υπάρχει το κεντρικό αναγνωστήριο και το Δανειστικό Τμήμα. Επίσης υπάρχουν δύο Κινητές Μονάδες και το Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών το οποίο στεγάζεται σε διπλανό κτίριο.

0 σχόλια:

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Αέναον

Public

Sponsor

Find Us On Facebook

Social Share

Συνολικές προβολές σελίδας