Στο κέντρο της Ευρώπης του 21 ο αιώνα, οι αξίες μοιράζονται και όλα βαίνουν φαινομενικά καλώς για την ζά...

Οικογενειακές επισκέψεις: Πάρις Μπουρλέτος

                       

    Στο κέντρο της Ευρώπης του 21ο αιώνα, οι αξίες μοιράζονται και όλα βαίνουν φαινομενικά καλώς για την ζάμπλουτη οικογένεια Φρίνκγλεερ. Πλούτος και παγκόσμια δύναμη από καίριες θέσεις ισχύος, καταμερίζονται δίκαια στα λιγοστά μέλη της οικογένειας από την επικεφαλή Ανν-Μάργκαρετ, που κάνει περισσότερα από όσα μπορεί, ώστε να προστατέψει την φήμη των οικογενειών της, από τις χείριστες συμπεριφορές της μικρότερης αδελφής της και του διπλωμάτη γιού της (Φίλιπ), που δημιουργούν οικογενειακές αλλά και κοινωνικές ανισότητες.
    Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, μέχρι τη στιγμή που ένα διπλωματικό ταξίδι του Φίλιπ, αναστατώνει εκ νέου τα μυστικά της διάσημης οικογένειας. Η Άννεγκρετ, η προστατευόμενη ανιψιά της αμερόληπτης και δυναμικής Ανν-Μάργκαρετ, μετά την αναπάντεχη συνάντηση με τον ¨αγαπημένο¨ εξάδελφό της, που ξύπνησε θύμισες που κανείς δεν περίμενε πως θα ξεθαφτούν, αρχίζει ένα παράλληλο, σύντομο και διακεκομμένο ταξίδι αναπόλησης των τελευταίων είκοσι χρόνων. Ο έρωτας της ζωής της, ζει καλά κρυμμένος μέσα της, μακριά της στην ηλιόλουστη Ελλάδα, εκεί που τον γνώρισε τότε, ως καλοκαιρινή περιπέτεια τής καλύτερής της φίλης και συνάμα γυναίκας του Φίλιπ.
    Το ένα ψέμα κάλυπτε το άλλο και τα χρόνια πέρασαν θεραπευτικά, όχι για όλους. Όλα έδειχναν, φαινομενικά, πως η οικογενειακή γαλήνη μπορεί να αγοραστεί κι ας μην ασχολείσαι με αυτήν.
    Από εκείνη την παράνομη καλοκαιρινή σχέση, που διακόπτονταν απότομα, προέκυψε η Έλεν-Μάργκαρετ, που επιμελώς καλύπτεται από την Σόφι σαν γνήσιο παιδί του Φίλιπ, με την βοήθεια της Άννεγκρετ, που τόσα χρόνια της έκρυβε επιτυχώς τον δεσμό της με τον άντρα της. Η μικρή μεγαλώνει και γίνεται, πανάξια, η αδυναμία του Φίλιπ, εφόσον τα πρώτα ήταν αγόρια, όπως παραδοσιακά προτιμούν οι Φρίνγκλεερ κι έχουν άλλη χάρη για τον πατέρα.
    Η Άννεγκρετ κρατά κάποια απόσταση από την οικογένεια, με φυσικά επακόλουθα και μπορεί να απασχολείται ολόψυχα και με συνείδηση στο παγκόσμιο επάγγελμά της, αλλά κρυφά από την θεία της κρατά μόνη τις ισορροπίες όλα τα χρόνια (κατά κάποιο τρόπο), μέχρι που κατάφερε να διακόψει εγκαίρως την αρρωστημένη σχέση ντροπής. Με χαραχτήρα καλά προσεγμένο από την θεία αλλά και τον πατριό της, αλλά και με έμφυτη καλοσύνη, η αφηγήτρια της μυθιστορίας, εξακολουθούσε να συντηρεί με όποιους τρόπους την επαφή με τον αιώνιο έρωτά της, τον γονιδιακό πατέρα της ανιψιάς της Έλεν-Μάργκαρετ.
    Όμως μικρός ο κόσμος και τα μυστικά ξεφτίζουν μες τον χρόνο. Ο νέος Λιβανέζος συλλέκτης, ένας από τους καλούς φίλους του Άδωνι, αποδεικνύεται εκτός από ιδιαίτερος πελάτης της Άννεγκρετ και εξαιρετικός οικογενειακός φίλος. Η πρώτη συνάντηση με την οικογένεια του πολυεκατομμυριούχου συλλέκτη, που γέννησε κοινά συναισθήματα ανθρωπιάς, αποκαλύπτει πως η μια οικογενειακή συνάντηση φέρνει την άλλη και άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικό κοινωνικό επίπεδο, εισχωρούν αναπόφευκτα (φυσικά) στην υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή οικογένεια των Φρίνγκλεερ, ωθώντας στα άκρα με τις ¨οικογενειακές επισκέψεις¨ που… προκύπτουν.  
    Όλα ξεκινούν ύστερα από μια σειρά τυχαίων βίαιων γεγονότων και την απαγωγή (της ωραίας Ελένης) μιας φίλης του Άδωνι, οι καταστάσεις περιπλέκονται και αρχίζουν νέοι κύκλοι συμφωνιών με κοινό σκοπό, μεταξύ γνωστών κι αγνώστων. Τα αποτελέσματα αυτών, αποκαλύπτουν πρόσθετα κεκαλυμμένα μυστικά της οικογένειας.

    Όπως υποστήριζε ο Όσκαρ Γουάιλντ πως, ¨μετά από ένα καλό δείπνο μπορείς να συγχωρέσεις ακόμα και τους συγγενείς σου¨, έτσι και η ηγέτιδα της οικογένειας επιδιώκει συνεχώς επαφές και συνάξεις της οικογένειας. Ως ιδιαίτερος άνθρωπος αισθάνεται τις ασάφειες που κυριαρχούν και παράλληλα πληροφορείται καυτές λεπτομέρειες από το έμπιστο προσωπικό, που προνοητικά έχει γύρω της. Έτσι, προσπαθεί να ομαλοποιήσει ακούσια και τυπικά τις ακατάσχετες σχέσεις, δελεάζοντάς τους σε πολυήμερο εορταστικό κάλεσμα για τις Χριστουγεννιάτικες εορτές, στο κάστρο που τιμητικά ανήκει στην οικογένεια. Οι ισορροπίες όμως έχουν αντιστραφεί και πίσω από τα απλά πράγματα κρύβονται περισσότερα από όσα προέβλεπε και όσο οι μέρες περνούν και τα μυστικά αποκαλύπτουν φρικιαστικές αλήθειες που πονούν, τόσο οι δεσμοί των συμφωνιών αποκτούν λόγω ύπαρξης.
    Η κυριαρχία ενάντια στην αγάπη. Το πάθος που καταλύει την έμπνευση. Το κέρδος αντί της δημιουργίας. Η αθωότητα προστατεύεται από μπράβους, με δολοφονίες. Προειδοποιήσεις. Καθαρόαιμοι και μπάσταρδοι. Φιλικές συμμαχίες, πραγματική αγάπη και πληρωμένος έρωτας. Χρήματα κάτω από το τραπέζια για κάθε λόγο. Απειλές, προδοσίες, εξευτελισμοί, ταξίδια, παρακολουθήσεις, εορταστικά ρεβεγιόν από βασιλικά δείπνα με ένστολες συνοδείες σε κάστρα απόρθητα από συναισθηματισμούς, αλλά και παραδοσιακά μικρά μαγαζιά ¨πάνω στο κύμα¨ που τα ξέχασε ο χρόνος. Ένας διάσημος αστέρας μιλά με τον γιό του με θέα την λίμνη της Γενεύης, και άσσοι οδηγοί της φόρμουλα ένα, παραβρίσκονται σε πάρτι παγκοσμίου βεληνεκούς πριν τους αγώνες στην καρδιά του πετρελαίου, γνωρίζοντας την έριδα των καταστάσεων, την πανέμορφη Έλεν-Μάργκαρετ, την κόρη του πολυπρόσωπου διπλωμάτη.
    Το παγκόσμιο σκηνικό ολοκληρώνεται σε δυο ηπείρους, με κατασκευές ενοχικών στοιχείων από οικονομικές συμμορίες. Πρόσωπα και ονόματα αλλάζουν. Μυστικές παράνομες οργανώσεις και ¨λερωμένοι¨ αστυνομικοί, στοιχειοθετούν απαγωγές κι εκβιάζουν αθώους. Αιματηρές διασώσεις και συμμαχίες που εμπίπτουν από τις πολύπλευρες καταστάσεις, όπου άνθρωποι κι απάνθρωποι σκοτώνονται για όλα και για τίποτα. Συνταξιούχοι απόστρατοι, έμπιστοι υπηρέτες κι ευυπόληπτοι πολίτες αλληλεπικαλύπτονται, ενώ χρήματα κι άνθρωποι αλλάζουν χέρια με τη βία, ώσπου ένας θησαυρός ζωής σταματά να υπάρχει, συμπαρασύροντας τα πάντα μετά τον άδικο θάνατο του.
    Τα πρόβατα ξυπνούν, πετούν τις προβιές και γρυλίζουν, γίνονται λύκοι. Το δίκαιο και το άδικο αντιμάχονται υπό όλες τις συνθήκες. Θεία δίκη. Μνήμες που δεν ξέχασαν να τιμούν. Νέες ζωές γεννιούνται, η αληθινή αγάπη δεν έσβησε ποτέ και το αναπάντεχο τέλος αν κι αιματηρό, είναι σαν μια νέα αρχή, σαν … μια μυθιστορηματική ιδεολογική ανά-θεώρηση, για το αν ήμαστε όλοι μια οικογένεια, για… ¨το πόσο μικρός είναι ο κόσμος¨…  
    Μια ιστορία αγάπης που επικυρώνει, πως όσο ζει το αγνό συναίσθημα, εξελίσσεται η ίδια η ζωή, και η αγάπη είναι αυτό που μένει στο τέλος, γιατί τα συμπεριλαμβάνει όλα… και πάντα κερδίζει.

   
   Paris Actoss

0 σχόλια:

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Αέναον

Public

Sponsor

Find Us On Facebook

Social Share

Συνολικές προβολές σελίδας