Ουάσινγκτον Πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα στο κείμενο όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκ...

Οι συσκευές ανάγνωσης ίσως βοηθούν στην επιληψία

 
 
Ουάσινγκτον

Πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα στο κείμενο όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης και τις ρυθμίζουν ώστε να προβάλλουν μόνο δυο-τρεις λέξεις σε κάθε γραμμή.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του Ιδρύματος Smithsonian στις ΗΠΑ η οποία συνέκρινε τα συμβατικά έντυπα με ένα iPod.

Πάντως συσκευή ανάγνωσης δεν διευκόλυνε την ανάγνωση για όλους τους δυσλεκτικούς εθελοντές της μελέτης, αλλά μόνο σε όσους παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η «ελλειμματική οπτική προσοχή», στην οποία ο αναγνώστης αδυνατεί να εστιάσει την προσοχή του στα γράμματα μέσα στις λέξεις ή τις λέξεις μέσα τις φράσεις. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο «οπτικός συνωστισμός», η οποία εμποδίζει την αναγνώριση γραμμάτων όταν αυτά εμφανίζονται στριμωγμένα στις γραμμές του κειμένου.

«Τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων με δυσλεξία που εξετάσαμε παρουσίαζε αυτά τα προβλήματα στην οπτική προσοχή και βοηθήθηκαν από το e-reader» λέει ο Μάθιου Σνεπς, διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Μάθησης στο Αστροφυσικό Παρατηρητήριο Smithsonian.

Για όσους δεν παρουσίαζαν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, το συμβατικό χαρτί φαίνεται ότι είναι προτιμότερο.

Η μελέτη εξέτασε 103 φοιτητές με δυσλεξία οι οποίοι υποβλήθηκαν σε στάνταρτ τεστ ανάγνωσης χρησιμοποιώντας τυπωμένα κείμενα ή ένα iPod που πρόβαλλε μόνο δύο με τρεις λέξεις σε κάθε γραμμή κειμένου.

0 σχόλια:

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Αέναον

Public

Sponsor

Find Us On Facebook

Social Share

Συνολικές προβολές σελίδας