Όταν το διάβασμα φαίνεται καταναγκαστική εργασία, ίσως θα πρέπει οι γονείς να δοκιμάσουν κάποιους τρόπους που θα ωθήσουν το παιδί του...

Πώς το παιδί σας θα αγαπήσει τα βιβλία


Όταν το διάβασμα φαίνεται καταναγκαστική εργασία, ίσως θα πρέπει οι γονείς να δοκιμάσουν κάποιους τρόπους που θα ωθήσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει το βιβλίο με έναν άλλο τρόπο, αναπτύσσοντας μια καλή σχέση μαζί του
Υπάρχουν πολλά παιδιά που απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου. Μέσα από ένα βιβλίο, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ονειρεύονται, φτιάχνουν άλλους κόσμους, δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Τί γίνεται όμως όταν οι γονείς προτρέπουν το παιδί τους να διαβάζει βιβλία κι εκείνο το αισθάνεται σαν αγγαρεία; Και τί είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα παιδί να αγαπάει το βιβλίο;
Η αλήθεια είναι ότι το να θέλει ένα παιδί να παίζει, να ασχολείται με την τεχνολογία, να αθλείται, είναι απόλυτα φυσιολογικό. ´Οταν όμως το διάβασμα του φαίνεται καταναγκαστική εργασία, ίσως θα πρέπει οι γονείς να δοκιμάσουν κάποιους τρόπους που θα ωθήσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει το βιβλίο με έναν άλλο τρόπο, αναπτύσσοντας μια καλή σχέση μαζί του.
Ας δούμε μερικές συμβουλές των ειδικών, για το παιδί και το βιβλίο:
- Αν το παιδί σας δεν δείχνει να προτιμά ιδιαίτερα το διάβασμα, μην ελπίζετε να το αλλάξετε αυτό από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και κόπος από την πλευρά σας για να καταφέρετε να αντιστρέψετε αυτήν τη διάθεση. Είναι καλύτερα για το παιδί, να ξεκινήσει να διαβάζει μικρού μεγέθους κείμενα, με θέματα που αγαπά και του εξάπτουν το ενδιαφέρον.
- Καταγράψτε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και συζητήστε μαζί του για αυτά. Διαβάστε μαζί κείμενα στο Ίντερνετ, πηγαίνετε παρέα σε βιβλιοπωλεία για να ανακαλύψετε βιβλία με θέματα που το ενδιαφέρουν. Τις πληροφορίες από το Ίντερνετ, μπορείτε να τις τυπώσετε και να του τις δώσετε κατόπιν να τις διαβάσει.
- Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί αντιγράφει και μιμείται τη συμπεριφορά σας, γι αυτό καθοδηγήστε την αγάπη του για το βιβλίο, μέσα από εσας. Αν σας βλέπει να διαβάζετε βιβλία, θα ξεκινήσει να κάνει το ίδιο, ενώ το αντίθετο θα συμβεί, εάν δεν σας βλέπει σχεδόν ποτέ να ασχολείστε με το διάβασμα. Κάντε το με πολλούς τρόπους, την ώρα που βλέπετε μια συνταγή, που διαβάζετε ένα περιοδικό, ένα μακροσκελές κείμενο στον υπολογιστή, αρκεί να σας βλέπει ότι εκείνη τη στιγμή είστε απορροφημένοι στο κείμενό σας και κάντε το αν μπορείτε, σχεδόν καθημερινά.
- Δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη. Το παιδί  πρέπει να ζει σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν βιβλία, για να αγαπήσει το διάβασμα. Βάλτε τα στο οπτικό του πεδίο, ακόμα και αν δεν έχετε μια τεράστια βιβλιοθήκη. Μια καλή ιδέα είναι να ψάξετε μαζί στα καταστήματα για μια δική του, μικρή βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του για τα εξωσχολικά του μόνο βιβλία και τοποθετήστε τα μαζί του στα ράφια.
- ´Οταν ασχολείστε με το παιδί σας στον ελεύθερο χρόνο σας, αφιερώσετε αποκλειστικά κάποια ώρα διαβάζοντάς του ένα κείμενο ή μια ιστορία από ένα παιδικό βιβλίο, χωρίς να ασχολείστε με κάτι άλλο. Κατάλληλος είναι και ο χρόνος που προηγείται του ύπνου, ηρεμεί το παιδί και του δημιουργεί ένα αίσθημα καθημερινής προσμονής γι αυτό, ενώ το βοηθά να κοιμηθεί πιο εύκολα.
- Ρωτήστε το για το καινούργιο του βιβλίο, αν του αρέσει, τί θέμα έχει, συζητήστε το μαζί του. Πείτε την άποψη σας για την ιστορία που διαβάζει, δείξτε έκπληξη, περιέργεια, ενδιαφέρον, ανάλογα με το θέμα.
- Εάν το σχολείο διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, προτρέψτε το παιδί σας να τη χρησιμοποιεί συχνά. Οι δάσκαλοι και οι αρμόδιοι στις σχολικές βιβλιοθήκες, συνήθως βοηθούν τα παιδιά στην επιλογή βιβλίων.
- Αν δείτε το παιδί να διαβάζει ένα βιβλίο, προσπαθείστε να διατηρήσετε μια σχετική ησυχία στο σπίτι, π.χ. κλείστε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, μη μιλάτε έντονα στο τηλέφωνο, μη δημιουργείτε εντάσεις, μη του αποσπάτε κάθε τόσο την προσοχή, διακόπτωντάς το.
Τέλος, το πιο σημαντικό: μην εξαναγκάζετε ποτέ το παιδί στο διάβασμα του εξωσχολικού βιβλίου. Είναι ο πιο εύκολος δρόμος για να αντιπαθήσει το διάβασμα. Ο σκοπός σας είναι να το βοηθήσετε να αγαπήσει το βιβλίο κι αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ευχαρίστηση και τη διασκέδαση.

0 σχόλια:

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Αέναον

Public

Sponsor

Find Us On Facebook

Social Share

Συνολικές προβολές σελίδας