Με ιστορία 224 ετών και με περισσότερα από 1.350 καταστήματα σε όλο τον κόσμο η βρετανική WHSmith αποκτά παρουσία και στην χώρα μας....

Writersgr: WHSmith: Η αρχαιότερη αλυσίδα καταστημάτων του κόσμου έρχεται στην ΕλλάδαΜε ιστορία 224 ετών και με περισσότερα από 1.350 καταστήματα σε όλο τον κόσμο η βρετανική WHSmith αποκτά παρουσία και στην χώρα μας. Ποια καταστήματα θα αντικαταστήσουν.

 Η πρεμιέρα της WHSmith στην ελληνική αγορά θα γίνει σύντομα καθώς φέρεται να είναι αυτή η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό που διενήργησε η διοίκηση του αερορδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" για την εκμετάλλευση των χώρων που φιλοξενούνται έως σήμερα τα καταστήματα presspoint - Παπασωτηρίου. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν η κάθοδος της στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα έχει και συνέχεια και στα υπόλοιπα αεροδρόμια, την εκμετάλλευση αρκετών εκ των οποίων έχει αναλάβει ως γνωστό η γερμανική Fraport και ήδη ξεκινάει τον σχεδιασμό ανακατασκευής τους. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν η WHSmith θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους ή εμπορικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων τουριστικών σημείων της χώρας όπου διαθέτει και πλεονέκτημα καθώς το σήμα της είναι παγκοσμίως γνωστό.

 Η ιστορία της WHSmith ξεκινάει από το 1792 και τον εφημεριδοπώλη Χένρι Γουόλτον Σμιθ ο οποίος διέθετε τότε ένα κατάστημα στην οδό Little Grosvenor στο Λονδίνο. Καταγράφεται ως πρώτη αλυσίδα καταστημάτων στον κόσμο καθώς τον επόμενο αιώνα γνώρισε ταχύτατη ανάπτυξη καθώς ακολούθησε την ραγδαία εξάπλωση του σιδηρόδρομου στην Βρετανία ανοίγοντας σημεία πώλησης στους κεντρικούς σταθμούς. Σήμερα η WHSmith, που οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διαθέτει πάνω από 1.350 σημεία πώλησης και απασχολεί 14.500 εργαζόμενους. Ο τζίρος της ξεπερνάει το 1.3 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώνονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Πέρα από την Βρετανία που είναι η ο μεγαλύτερος όγκος των καταστημάτων της έχει παρουσία (κυρίως σε αεροδρόμια) σε Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία,  Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία,  Ινδονησία, Μαλαισία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Νησιά Φίτζι και Γιβραλτάρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η WHSmith είναι οι εμπνευστές του 9ψήφιου κωδικού ISBN, του Διεθνούς Πρότυπου Αριθμού Βιβλίων. Οι ίδιοι το ξεκίνησαν το 1966 και στην συνέχεια υιοθετήθηκε από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου.

0 σχόλια:

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Αέναον

Public

Sponsor

Find Us On Facebook

Social Share

Συνολικές προβολές σελίδας